Vind jouw adviseur


IMAP Netherlands adviseert investeerder glasvezel Rotterdam

De Schot Irvine Laidlaw gaat ruim €200 mln investeren in de aanleg van glasvezel in de gemeente Rotterdam. In vijf jaar tijd krijgen daarmee alle 300.000 huishoudens en bedrijven in de stad aansluiting op snel breedbandinternet.

PERSBERICHT

L2Fiber Rotterdam B.V. “(“L2Fiber Rotterdam”) gaat een samenwerking aan met Highland Group Holdings Ltd. “(“Highland”) voor de ontwikkeling, bouw en exploitatie van een stadsbreed, open-access glasvezelnetwerk in Rotterdam, Nederland

Highland heeft een exclusieve investeringsovereenkomst gesloten met L2Fiber Rotterdam. Het bedrijf is van plan om in de komende 5 jaar alle 295.000 woningen in Rotterdam van glasvezel te voorzien, te beginnen met de 10.000 woningen in Kralingen-West in augustus.

De oprichters van L2Fiber Rotterdam, Oscar Kuiper en Henk Hoven, zijn veteranen uit de telecomindustrie en hebben zich de afgelopen 15 jaar gespecialiseerd in glasvezelbreedband. Zij hebben dit gezamenlijk verklaard:

We zijn verheugd om samen te werken met Highland, wiens investering ervoor zal zorgen dat het project wordt ondersteund door een betrouwbare en gerenommeerde infrastructuurinvesteerder. Het netwerk zal de manier veranderen waarop Rotterdammers het internet ervaren en gebruik maken van de andere diensten die via het netwerk worden aangeboden, van live online gamers die het snelste moeten inspelen, tot ouderen die een veilige 24-uurs bewaking van hun gezondheid op afstand nodig hebben.
Albert Jochems, Beleggingsbeheerder bij Highland, maakt het onderstaande bekend:

We zijn erg blij met deze mogelijkheid om de glasvezeldekking in Nederland uit te breiden, te beginnen met de stad Rotterdam. We hebben een geweldige partner gevonden in L2Fiber, wiens team een sterke ondernemingszin combineert met de meest up-to-date technologische expertise. We kijken ernaar uit met hen samen te werken om burgers en bedrijven toegang te bieden tot internet- en datadiensten van hoge kwaliteit.

De partners zijn verheugd te kunnen starten met de uitrol van het netwerk in Rotterdam en willen soortgelijke netwerken ook in andere geïnteresseerde Nederlandse steden uitrollen.

L2Fiber Rotterdam

L2Fiber Rotterdam is het enige glasvezelnetwerk in Europa dat uitsluitend door particuliere investeerders is ontwikkeld. Het netwerk zal openstaan voor alle dienstverleners voor het leveren van supersnel internet en hoogwaardige televisie en telefonie tegen concurrerende prijzen aan de inwoners van Rotterdam. Serviceproviders Glasnet, Hollands Glas, SNLR, Teleplaza en TriNed hebben al aangekondigd dat zij het netwerk zullen gebruiken om betrouwbaar internet te leveren met snelheden tot 1 Gbps. L2Fiber Rotterdam stelt het netwerk ook beschikbaar aan aanbieders van andere diensten, zoals eHealth en security.

Het netwerk maakt gebruik van GPON-technologie, waardoor één glasvezellijn connectiviteit biedt aan meerdere gebruikers. Deze toegangsmethode verlaagt niet alleen de complexiteit van het netwerk en de onderhoudsvereisten, maar bespaart ook op het energieverbruik en verhoogt de kosten.

Programma Rotterdam Smart City

L2Fiber Rotterdam heeft de steun van de gemeente Rotterdam, die al is begonnen met het verlenen van vergunningen voor de eerste graafwerkzaamheden in augustus. Rotterdam staat centraal in de Nederlandse Smart City Strategie om de infrastructuur van steden toekomstbestendiger en interoperabeler te maken. Frank Vieveen, Smart City Lead bij de gemeente Rotterdam, stelde:

De gemeente Rotterdam stimuleert het aanleggen van digitale hogesnelheidsnetwerken van hoge kwaliteit en juicht het initiatief van L2Fiber Rotterdam toe om een glasvezelnetwerk in de stad te realiseren. Deze infrastructuur zal burgers en bedrijven in staat stellen om diensten van de volgende generatie te ontwikkelen en te gebruiken, zoals domotica, telegeneeskunde en cloud computing.

L2Fiber Rotterdam staat bekend als een van de belangrijkste gezamenlijke initiatieven van burgers en private organisaties om innovatie in de stad te stimuleren:

Open netwerk beschikbaar voor alle dienstverleners;
Supersnel netwerk met download en upload met dezelfde snelheid;
Ruime keuze aan betaalbare internet- en televisieplannen;
Slim ontwerp dat de visuele impact van de infrastructuur beperkt;
Duurzame installatie die 80% minder energie verbruikt dan kopernetwerken en zijn resterende energiebehoefte haalt uit hernieuwbare energiebronnen;
Toekomstbestendige service schaalbaar tot 10/40 Gbps, anticiperend op 8K-films, high-res VR en UHD spel streaming.

Highland werd geadviseerd door M&A-adviseur IMAP Nederland en advocatenkantoor AKD. Green Giraffe adviseerde L2Fiber Rotterdam bij de ontwikkeling en financiering van het project, terwijl Clifford Chance adviseerde over de juridische en contractuele aspecten.

Het IMAP dealteam bestond uit Axel Fuhri Snethlage,  Willem op de Hoek en Daan Zandbergen.

Klik hier om het artikel in het Nederlands te bekijken

 

Contact
CONNECT WITH AN ADVISOR.
Middle-market M&A is a world of opportunity, and with that comes a sea of options and moving parts. Your advisor is the compass. Contact us for a no-commitment consultation with an M&A specialist, who’ll listen carefully to your concerns and give an honest, unbiased assessment on the best way forward.
Our business is your business growth
VRAGEN? 

NEEM CONTACT MET ONS Op 

CONTACT FORMULIER 

Bedankt voor je interesse in IMAP. Gebruik onderstaande formulier om ons meer te vertellen over je huidige situatie, dan zorgen wij ervoor dat de juiste M&A expert zo snel mogelijk contact met je opneemt.